Одобриха плана за Княжевския лифт

Столична община е получила одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план

Одобриха плана за Княжевския лифт | StandartNews.com

Столична община е получила одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от РИОСВ.

Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“.

Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта.

В последните седмици собственикът „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на Княжевския лифт.

„Очаквам от собственика да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получи точни указания. След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет.“ коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Надявам се, че ще получи подкрепа от различните политически групи. Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с г-н Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза.“ обясни Фандъкова.

„Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта. Първият е с изработване на специализиран план, което е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе. И вторият – възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз.“ уточни тя.

„Така сега на ход е собственикът „Витоша ски“, който реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта.“ заключи Фандъкова.

От Витоша ски обаче недоумяват как за няколко месеца се променя становището за това нужна ли е промяна в плана за управление на Витоша, без да има промяна в законодателството. Модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони, подчерта юристът на Витоша ски Петър Петров:

"За мен е странно. Преди 7 месеца казват: "Трябва да се измени планът за управление, за да се случи". Сега казват: "Не трябва да се измени планът, за да се случи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай