Получаваме втора пенсия от 2021 г.

От втората половина на 2021 г. ще започне изплащането на първите пенсии от универсалните пенсионни фондове

Получаваме втора пенсия от 2021 г. | StandartNews.com

От втората половина на 2021 г. ще започне изплащането на първите пенсии от универсалните пенсионни фондове. Това съобщи в Русе министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, коментирайки различните възможности за формиране на пенсия.

Право на пенсия имат всички, които са родени след 1959 г. и са задължени да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, припомни той. Реформите в пенсионната система дадоха възможност обаче натрупаните средства по индивидуалните партиди да бъдат прехвърлени към НОИ. В тези случаи бъдещите пенсионери няма да имат втора пенсия, уточни министър Петков.

"Тогава те ще получават пълен размер на пенсия от първия стълб. Ако те 5 години преди навършване на пенсионна възраст са членове на универсалния пенсионен фонд, остават в него и съгласно наредбата, която в момента се подготвя за фазата на изплащане, ще имат възможност да получават пенсия или друг пенсионен продукт, защото в проекта са предвидени различни опции", посочи той.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков припомни, че влязлата в сила през 2015 г. реформа в първия пенсионен стълб вече дава резултати за финансовото му стабилизиране. За 2019 г. се предвижда държавният бюджет да финансира недостига в осигурителната система с около 3,9 милиарда лева, което е намаление с около 252 милиона лева спрямо 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай