Полицаите си търсят обратно честта и достойнството

Исканията им са за 30% ръст на заплатите, както е и в други администрации в страната

Полицаите си търсят обратно честта и достойнството | StandartNews.com

Не сме тук за пари, а защото разбираме думите чест и достойнство, а с нашата чест и достойнство се подиграха. Това каза шефът на синдиката СФСМВР Валентин Попов по време на националния протест на полицаите, който се проведе край новата сграда на Народното събрание.

"Добър ден, граждани, с това започвам не знам кой поред протест. Има приказки, че сме тук да протестираме само и единствено за пари. Не е вярно. Помните тези от вас, които са участвали на протестите на СФСМВР от 2009 г. насам, че първите протести, на които стана дума за увеличение на заплати, бяха през 2017 г. Дотогава, а и след това едно от големите наши искания, винаги е било истинска реална реформа в МВР и не напразно казвам истинска реална, защото през последните години мога да преброя шест псевдореформи", допълни още Попов, цитиран от Агенция Фокус.

Той заяви, че може да изброи имената на тези министри. "Като започнете от Михаил Миков, като минете през Цветан Цветанов и стигнете до г-н Вучков, до г-жа Бъчварова, Валентин Радев. Стига толкова. Много реформи се проведоха. МВР продължава да е може би най-реформираното ведомство в тази държава. Това се отразява и на гражданите и ние го знаем много добре", припомни Валентин Попов.

Според него така наречените преговори с ръководството на МВР не бяха преговори, на които служителите на реда да участват като равнопоставен партньор. "Имаше срещи, имаше разговори, на които бяхме поканени, за да ни бъде съобщено нещо. Е, това е едно от нещата, които исках да кажа много ясно", каза Попов.

Исканията им са за 30% ръст на заплатите, както е и в други администрации с постановление на Министерски съвет.

Полицаите смятат, че те също са на първа линия в борбата с коронавируса, но това не се забелязва от управляващите.

Валентин Попов заяви, че дадените до момента 15% увеличение могат да послужат като добра основа за преговори, но не и за нещо повече.

Той коментира и каските, които полицаите подредиха на стълбите и заяви, че това символизира желанието на колегите им да ги подкрепят, но не са на протеста, заради коронавируса.

"Знаете, че управителния съвет на нашата федерация се състои от 15 човека. Към днешна дата двама от тях са преболедували COVID-19. Това може да даде някаква представа боледуваме ли, не боледуваме ли, живи хора ли сме или не сме, на коя линия сме в борбата с епидемията", каза още Попов

Той посочи, че служителите на реда са на ръба на силите си и изрази надежда, че ще издържат, ще успеят да устискат и системата ще се задържи, въпреки че се задъхва. "Това е и другата причина да сме малко днес", допълни още Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай