Погват авторите на грозни графити из София

Глобите са между 100 и 5000 лева

Погват авторите на грозни графити из София | StandartNews.com

Нови мерки срещу драскането по фасадите на сградите в София. Столичната община и полицията изготвят регистър на почерците на авторите. Целта е, когато бъде хванат човек, който драска по забранени места, почеркът му да бъде сравнен с други графити в базата данни, предава БНТ.

Над 2000 кв. метра са почистени от Столичния инспекторат от началото на годината и въпреки това улиците на София все още са украсени. Различаваме графитите-рисунки и драсканиците. Именно драсканиците ще влязат в регистъра, чрез който ще се проследяват почерците на авторите.

София е модерен град, в който има място за улично изкуство. Ние трябва да правим ясно разграничение между вандализма и стрийт арт изкуството. В този смисъл Столична община продължава да обособява и да предоставя пространства за улично изкуство на уличните артисти. Даже подготвяме голям международен фестивал в тази посока за следващата година. От друга страна, когато се посяга на паметници и на религиозни храмове, трябва да има нулева толерантност, информира Малина Едрева - председател на Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, СОС.

Глобите са между 100 и 5000 лева.

В графитите, както и в обикновения почерк се отразяват признаци на писмено-двигателния навик, които са достатъчни да се идентифицира личността, обясни графологът Сашо Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай