Подписахме с Казахстан за трансфер на осъдени

Лицата, осъдени на затвор, ще изтърпяват наказанието в тяхната държава по произход

Подписахме с Казахстан за трансфер на осъдени | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов и генералният прокурор на Казахстан Гизат Нурдаулетов подписаха в София договор за трансфер на осъдени лица между Република България и Република Казахстан, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Договорът дава възможност лицата, осъдени на лишаване от свобода, да изтърпяват наказанието в тяхната държава по произход, като по този начин се постига по-ефективно превъзпитание и социална рехабилитация на лишените от свобода. Договорът посочва централните органи, условията и процедурите по трансфера, включително необходимите документи, съгласията на осъдилата и изпълняващата държава, както и на осъденото лице, отказа от трансфер, въпросите за изпълнението на наказанието в изпълняващата държава, амнистията, помилването, както и въпроси относно действието на договора.

Генералния прокурор Гизат Нурдаулетов увери министъра на правосъдието, че българските органи винаги могат да разчитат на пълно съдействие от тяхна страна. Подписаният договор е изготвен в съответствие с установените международни стандарти за трансфер на осъдени лица и при отчитане на особеностите на националните правни системи на България и Казахстан.

Министърът и генералният прокурор споделиха, че с подписа си днес са сложили един добър финал на изграждане на системата от договори в сферата на правното сътрудничество по наказателни дела между двете страни. В момента между България и Казахстан са подписани и се прилагат сключените през 2014 г. Договор за правна помощ по наказателни дела и Договор за екстрадиция, които създават условия за ефективно преследване и наказване на извършителите на престъпления.

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров също се срещна с генералния прокурор на Република Казахстан Гизат Нурдаулетов. Предмет на разговор между двамата бяха двустранното сътрудничество по наказателноправни въпроси, трансграничната престъпност и противодействие на тероризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай