Почитаме учителя на патриарх Евтимий. Какво не знаем за него?

Теодосий Търновски бил ученик на преп. Григорий Синаит

Почитаме учителя на патриарх Евтимий. Какво не знаем за него? | StandartNews.com

На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски. Той е бил ученик на преп. Григорий Синаит, основателят на исихасткото учение. В пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Велико Търново, където основал манастир и просветна школа.

Преподобни Теодосий Търновски създава със своята исихастка школа нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревностен следовник е Свети патриарх Евтимий Търновски. Без да заема архиерейски сан, благодарение на авторитета си на свети човек, преподобният Теодосий Търновски е водач в борбата на православната църква срещу ересите, предаде "Монитор".

3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 г. в Търново, на който са осъдени месалианската, богомилската и адамитската ереси. През 1360 г. на друг събор осъжда юдейската религия, вероятно във връзка с приемането на кръщение от втората съпруга на Иван Александър Сара. Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, починал в 1363 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай