Почина бащата на Сънчо

Почина бащата на Сънчо | StandartNews.com

София. Почина бащата на Сънчо. На 75-годишна възраст този свят напусна един от ветераните на българското анимационно кино - Антон Траянов, познат ни като чичо Тони. Това съобщиха негови близки във "Фейсбук".

През 1975 година той създава като режисьор и аниматор най-популярното филмче за рубриката на Българската национална телевизия "Лека нощ, деца".

Антон Траянов е роден в София през 1938 година. Следвал е графика в Художествената академия в Белград. От 1958 до 1990 година работи с прекъсвания в Отдела за мултипликационни филми на Киноцентъра в Бояна и в Студията за анимационни филми "София". бил е преподавател по анимация във ВИТИЗ (НАТФИЗ) и Нов български университет.

Той е аниматор на много от най-известните, най-обичани и най-награждавани по света български филми, сред които "Маргаритката", "Басня", "Веселяци", поредицата "Тримата глупаци", "Умно село", "Нарекохме ги Монтеки и Капулети" и други.

Чичо Тони е режисьор, художник и аниматор е на филмите "Дъга" (1981), "Гледна точка" (1983), "Пардон" (1984), "Най-странният" (1985), "Победителят" (1985), серии от поредицата "Тримата глупаци в бита и спорта" (1993) и много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай