По-скъпите клинични пътеки не довеждат пациенти

Повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи приходи в дадена болница, ако няма желаещи да се лекуват в нея

По-скъпите клинични пътеки не довеждат пациенти | StandartNews.com

„По никакъв начин повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи приходи в дадена болница, ако по принцип няма желаещи да се лекуват в нея“, обясни пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той коментира подписания през седмицата анекс към рамковия договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки. Бяха откроени педиатрията, неонатологията и пулмологията.

Маджаров обясни какво означава това увеличение на цени на клинични пътеки и как ще се отрази на пациентите: „На първо място това се случва за първи път по средата на годината да се променят цени на клинични пътеки. Какво ще се промени за пациентите? Разбира се, желанието на всички нас е да има лекари и пациенти по здравни грижи, които са удовлетворени от работата си, от самото заплащане. По този начин и пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения“.

Той подчерта още, че „това не се отнася за извънболничната помощ като брой направления“.

Д-р Маджаров коментира и дали ще се подобри състоянието на областните и общинските болници от по-високите цени на клинични пътеки: „От лекарския съюз не разглеждаме болниците по тяхната собственост или по местоположението, в което се намират. При всички положения се съобразихме с това какъв е профилът на пациентите, които посещават тези лечебни заведения. Наистина до голяма степен пациентите в тези лечебни заведения са първо и второ ниво педиатрия, защото това са масовите заболявания при децата… Но пак подчертавам парите наистина се получават, ако има пациенти, ако пациентите изберат да посетят това лечебно заведение.

Дали ще има ново увеличение на клинични пътеки ще стане ясно през септември: „Увеличението с 10% (на клинични пътеки - бел.ред.) е само на някои, на педиатричните е с 20% и с 30%. Увеличение на клиничните пътеки от септември нататък - само при положение че имаме икономии. Защото, ще припомня само, че за първи път тази година записахме в рамковия договор, че ще проследим какво се случва към 30 август, ако има икономии, тези икономии трябва да се разпределят със съвместно решение между Лекарския съюз и Надзорния съвет… “

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай