Пловдивска гимназия събира пари за "Нотр Дам"

Учениците от Арман махала се разпознаха в Есмералда и Квазимодо, учат се на съпричасност, каза директорът

Пловдивска гимназия събира пари за "Нотр Дам" | StandartNews.com

Учениците от пловдивската Арман махала се разпознаха в Есмералда и Квазимодо от „Парижката Света Богородица”.  В Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил „Проф. д-р Иван Богоров” започнаха акция за събиране на пари, които да бъдат изпратени за спасяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, съобщи "Марица".

Средствата ще бъдат събрани от разпродажба на чанти, несесери и аксесоари, които децата сами са направили от кожа.

Акцията бе обявена на старта на Дни на кариерата, които ще помагат на седмокласниците да изберат специалност.

Решението за благотворителната акция узряло за една нощ, след като ръководството гледало страшните кадри по телевизията вечерта, преди да подреди щанда на гимназията в Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК – Пловдив.

"Това е трагедия за целия културен свят", каза директорът на гимназията Михаил Казанджиев. Той  припомни, че  една от целите на Виктор Юго за знаковия му роман „Парижката Света Богородица” е  да накара своите съвременници да осъзнаят стойността на готическата архитектура - често пренебрегвана и разрушавана. Училищният директор откри паралел между героите в романа и своите възпитаници от Арман махала. „Есмералда е циганка, но единствена подава вода на Квазимодо. А той самият е считан за олицетворение на грозотата, но носи сърце от любов. Нашите деца също са от ромския етнос, заради което понякога са пренебрегвани. Искаме да покажем истинската им красота и в същото време да помогнем за възстановяването на катедралата”, обясни Казанджиев.

Той направи уговорка, че финансовият принос на училището към Фонда за спасяване на „Нотр Дам” ще е много скромен, но смисълът е в жеста на съпричастност и знака на уважение към важните следи и паметници в историята на човешката култура.

Директорът призова не само ученици, а и всички пловдивчани да се включат в благотворителната инициатива на школото. Учителите закичиха ревери с  лентички, на които е принтиран изглед на пострадалата катедрала, за да изразят своята съпричастност. А учениците пресъздадоха атмосферата на готиката в ревю с модели в този стил, които сами са създали и изработили.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай