Пеканов: Най-добрият план е изпратеният

Няма риск за парите, но е време да ги поискаме, коментира вицепремиерът

Пеканов: Най-добрият план е изпратеният | StandartNews.com

В момента пред нас има много проблематични теми - една от тях е Планът за възстановяване и устойчивост. Смятам, че в рамките на служебния кабинет успяхме да подобрим текущата му версия, но очевидно той няма да дочака редовно правителство, защото ние имаме нужда от тези средства и един бъдещ служебен кабинет трябва да финализира и подаде този план към Брюксел.

Това заяви в предаването "Лице в лице" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Служебният вицепремиер обаче не може да гарантира, че настоящото правителство ще има техническото време, за да подаде настоящият вариант на плана към ЕК.

"Планът не е перфектен, той винаги може да бъде надграждан, но смятам, че има относителен консенсус, че трябва да се върви към финализиране и изпращане. Най-добрият план е изпратеният план", добави той.

Според Пеканов има две големи теми, по които предстои да бъдат водени дискусии с Европейската комисия в двумесечния срок след подаването на плана - декарбонизацията, въглищните региони и тяхното бъдеще, както и върховенството на закона.

"Парите не са под риск, но е време да ги поискаме, защото все пак планът е за възстановяване. Рискът е за проектите, които трябва да започнат да се случват в следващите пет години", разясни още той.

Пеканов уточни още, че най-рисковият проект, заложен вътре, е бил този за "Напоителни системи", който реално е "спъвал" изпращането на плана. След дискусии със земеделския бранш обаче част от средствата ще бъдат пренасочени в други сфери, за да бъдат спасени.

"Земеделските производители и животновъдите може би са разочаровани, защото преди им е дадено едно празно обещание по този проект за едни 850 милиона лева, а сега цялостните средства според тях са намалени до 500 милиона лева, но аз казвам, че това са пари, които наистина ще получат", увери вицепремиерът.

Атанас Пеканов коментира и евентуалното си оставане в бъдещ служебен кабинет на президента Румен Радев.

"Все още не сме провели тези разговори, предстоят да се случат в следващите дни. Аз съм поел ангажимента в този служебен кабинет, всичко зависи от бъдещите ни разговори с президента, за да го поема и в следващия", каза той.

Вицепремиерът увери, че не е запознат дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев готвят свой политически проект, но заяви, че такъв би получил подкрепа, в зависимот от политиките, които ще бъдат заложени в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай