Пазете се! Зимата ни връхлита мощно

Сняг се очаква по високите квартали на София

Пазете се! Зимата ни връхлита мощно | StandartNews.com

Рязко застудяване настъпва на Ивановден след януарската пролет, на която се наслаждаваме от началото на годината.

Скачащите за кръста на Йордановден случиха на необичайно топло време. В Плевен и Ахтопол температурите в четвъртък следобед достигнаха 19°.

Още в нощта срещу петък обаче в България мощно ще започне да нахлува студен въздух, а температурите на Ивановден ще са с десетина градуса по-ниски от тези ден по-рано на Богоявление. Още през нощта по високите квартали на София валежите ще преминат и в сняг, но не се очаква да се образува сериозна покривка. През петъчния ден времето в столицата ще е предимно облачно и ветровито. Минималните температури ще са между -2 и 0°С, а максималните - до 4-5°, прогнозират от Меteo Balkans. Сняг се очаква и в други райони на Западна България, както и в Предбалкана.

През почивните дни и в началото на новата седмица времето ще се задържи облачно с превалявания, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще превалява слаб дъжд, в северозападните райони - и сняг. В планините в Западна България над 1200 m валежите ще са от сняг. Повишена вероятност да са значителни по количество има в понеделник, когато и границата на снеговалежите в западната половина от страната ще се понижи до около 700-800 m. Вятърът ще е слаб от североизток. Минималните температури ще са между 1° и 6°, а максималните - от 2°-3° в Северозападна България до 9°-10° в източните райони. Около средата на следващата седмица вятърът ще е от северозапад. Ще остане предимно облачно, а валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Температурите ще са с 2-3 градуса по-ниски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай