Пазаруваме с нови торбички от 1 октомври

Пазаруваме с нови торбички от 1 октомври | StandartNews.com

Няма да плащаме по 15 ст. за най-масовите полиетиленови торбички в магазина от 1 октомври и така да се отучим да ги ползваме, показа проверка на "Стандарт" в търговските обекти.

Причината е, че сръчни производители са ги заменили с нищожно по-дебели (с микрони) торбички, също тип потник, прозрачни и разноцветни, за които не се събира екотакса.

Доставчиците вече ги предлагат в търговските обекти. Ще искаме по 1-2 ст. на торбичка, защото на едро са по-скъпи, казаха в някои вериги. В други магазини, които от дни са заредени с новата опаковка, продължават да я дават безплатно, защото още не били определили цената на дребно. Възможно е някои да се възползват и да сложат по-висока цена. Нали държавната такса е 15 ст. Производители наричат новата торбичка 15+, тоест малко над 15 микрона.

Миналата седмица продавах баничките в по-плътни торбички тип потник, но не са удобни. Няма да искам пари за тях, няма да мина и към пликчета без дръжки, за които няма екотакса, защото другите са по-удобни за клиентите, обясни търговец от близката до редакцията баничарница.

Според наредба на екоминистерството, от 1 октомври за всяка полиетиленова торбичка тип потник с дебелина под 15 микрона, производители и вносители трябва да внасят 15 ст. екотакса в ПУДОС/Предприятието за управление на дейностите по околна среда/ към МОСВ.

Търговците, които ги предлагаха досега безплатно на клиентите, вече да калкулират таксата в цената и така такава торбичка трябваше да струва най-малко 15 стотинки, обясни министър Нона Караджова.

Това трябваше да накара хората да не ги използват и да преминат към дебелите полиетиленови торби за многократна употреба или от друг материал, който се рециклира или разгражда в околната среда. Досегашните най-тънки безплатни торбички имат живот над 500 години и не могат да се рециклират.

Производители се похвалиха, че торбичките 15+ са от материал, който се разгражда за година-две в природата и вече са включени в каталозите им.

Ако търговците се опитат да мамят и продължат да предлагат опасните торбички под 15 микрона и да не внасят екотакса за тях в държавата, незабавно ще въведем таксата за всички полиетиленови торби, е категорична министър Нона Караджова.

Искахме да въведем екотакса за всички найлонови торбички, но  Асоциация на полимерите помолиха за известна отсрочка и поетапно въвеждане, за да не спират предприятия и да освобождават работници по време на криза, обясни екоминистърът. Таксата ще се увеличава в годините, през 2012 г. тя ще бъде 35 ст. и поетапно ще се въвежда за по-дебелите пликове.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай