Патриархът благославя: Независимостта е Божи дар, но и отговорност

Чрез единението на Църква, Държава и Народ, всички единомислено успяха не само да покажат единност, но и да засвидетелстват пред останалия свят, че страната ни е със славна история, каза Негово Светейшество

Патриархът благославя: Независимостта е Божи дар, но и отговорност | StandartNews.com

В хилядолетната история на обичната ни Родина България има събития, които остават вечни, и с особена почит и тържественост биват отбелязвани. Такъв е днешният ден, когато преди 113 години в престолния град Търново, българският княз Фердинанд провъзгласи Независимостта на освободената и съединена единна българска държава, която, макар и обединена териториално, все още бе под чужда управленска власт.

Това казва патриарх Неофит в обръщението си към българския народ за Деня на Независимостта на България.

"Велик е Божият промисъл! Старославният Търновград бе пристан на последния български патриарх Св. Евтимий Търновски, преди падането ни под османско робство. Точно там бяха изречени из устата на славния предстоятел думите преди неговото заточение, отправени към боголюбивия български народ: "На Светата Троица ви оставям - сега и навеки!". Пет века по-късно отново в Търново, българският княз Фердинанд обяви чрез манифест Независимостта на Българската държава и я провъзгласи за Самостоятелна и Независима", припомня Негово светейшество.

"Това знаково за страната ни събитие, което, обявено близо 30 години след Освобождението от иноверско робство, доказва на целия свят, че България никога не е преставала да бъде държава на духа и майка на културно и духовно извисени личности. Благодарение на Божията благодатна помощ, чрез единението на Църква, Държава и Народ, всички единомислено успяха не само да покажат единност, но и да засвидетелстват пред останалия свят, че страната ни е със славна история, в която народът е преминал през тежки изпитания, като злато в горнило", казва патриарх Неофит.

Той отбелязва, че "днес съвремието ни е изпълнено с множество независещи от нас проблеми и изпитания, които ни поставят в сериозна зависимост: разпространяващо се безверие, отчуждение на човеците и в огромна степен безчувственост към другия. Забързани в ежедневните си терзания и житейски грижи, виждайки как наш събрат страда, пренебрегваме неговото страдание, вместо да вдъхнем надежда, утеха и подкрепа в момент на изпитание".

Патриарх Неофит заявява, че Независимостта е Божи дар и национално постижение, но и изключителна отговорност, която днес е в нашите ръце! Съхраняването на този дар е възможно, само ако работим в единство за духовното и материално укрепване и въздигане на Отечеството ни, като загърбим всички свои пристрастия в името на Родината и народа.

"И днес Църквата е стожер и неотменен пристан, чрез който ще постигнем градивност в обществото и просперитет на държавата ни, такива, за каквито са отдавали живота си нашите предци. Честит празник! Да пребъде Свободна и Независима България! Божието благословение и Христовият мир да бъдат над благочестивия ни народ!", отправя благослов патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай