Парите за нощен труд стават най-малко 1 лев на час

Предложението е 0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев

Парите за нощен труд стават най-малко 1 лев на час | StandartNews.com

Заплащането за час нощен труд да бъде вдигнато и да стане не по-малко от 1 лев от 1 януари догодина - това ще се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество, обяви министърът на труда Деница Сачева на заседание на ресорната парламентарна комисия снощи.

„Предложението на правителството е следното - 0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев и влизане в сила на подобен текст от 1 януари 2021 година", съобщи Сачева.

"Има и други виждания. Дискусиите в това отношение все още продължават и няма окончателно решение. Има съгласие в всички партньори, включително работодателите, за това, че трябва да се повиши възнаграждението и трябва да бъде не по-малко от 1 лев“, обясни министърката.

В момента нощният труд е 25 стотинки на час и среща недоволството на синдикатите. Министър Сачева ще предложи основната заплата и на медицинските специалисти, заети в социалните услуги, да се повиши на 900 лева, както се предвижда за работещите в детското и училищно здравеопазване.

“Трябва да има единен подход, а не социалният сектор да изостава от всички останали”, обясни след заседанието Сачева.

Деница Сачева съобщи още пред депутатите от ресорната комисия, че социалното министерство разработва стратегия за човешките ресурси в социалния сектор. В нея ще има предложения за нивата на заплатите в тази сфера и как те трябва да се вдигат. Сачева ще настоява за фиксиран процент за увеличаване на възнаграждението. Освен това стратегията ще даде прогноза за бъдещия недостиг на логопеди, социални работници, рехабилитатори и др.

През тази година държавата вдигна с 15% заплатите на заетите в структурите на социалното подпомагане.

Социалният министър увери депутатите, че се прави всичко възможно да се гарантират всичките 1354 социални услуги, които се ползват от над 50 хил. потребители в момента. Средно над 100 хил. човека на година се ползват от такива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай