Папа Франциск с меса в София

Раковски му подарява картина, Чипровци - килим

Папа Франциск с меса в София | StandartNews.com

Меса на открито - на един от големите площади в София, ще отслужи папа Франциск при посещението си в България. Това съобщи агенция „Монитор“, цитирайки католическия свещеник отец Димитър Димитров, член на българо-ватиканската работна група по посещението на светия отец.

Месата ще е вечерна. Ще бъде отслужена на 5 май. За нея ще бъде построена специална трибуна, на която да бъде изнесен олтарът от някои от католическите храмове у нас. Идеята за месата на открито е повече хора да могат да присъстват, тъй като католици от цялата страна са заявили желание да бъдат на нея. Отец Димитър се върна от Ватикана миналата седмица, където в продължение на три дни работната група обсъждаше различни идеи, свързани с визитата на папа Франциск. Окончателната програма ще бъде готова през април. Визитата на светия отец е предвидена за 5-7 май.

Очаква се той да пристигне със самолет на италианските авиолинии, както обикновено пътува по време на визитите си. Той ще бъде придружаван от 200 служители и около 70 журналисти. Заедно с него ще пътува завеждащият папския протокол Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети Раковски. Очаква се тогава в градчето да се съберат между 50 000 и 100 000 гости от цяла България, както и католици от Румъния. Папа Франциск ще отслужи меса в храма „Пресвето сърце Исусово“ в квартал „Генерал Николаево“. След това с осветените от него хостии първо причастие ще получат 40 деца само от Раковски, както и 30 от Пловдив и близките села. Веднага след това светият отец ще посети храма „Свети Архангел Михаил“, където ще се срещне с католици и ще ги благослови.

Общинският съвет в Раковски е обявил конкурс между местни художници за картина, която да бъде подарена на светия отец, съобщи още отец Димитър Димитров. От Чипровци също се очаква подарък, въпреки че той няма да посети градчето. Тамошни майстори вече тъкат килим за него с характерните чипровски шарки, в които обаче ще бъде вплетено изтъкано и логото на балканската му визита.

От България папа Франциск ще отлети за Скопие. Македония е втората страна от Балканската му визита.
Посещението на светия отец през месец май е втората визита на папа у нас. Папа Йоан Павел Втори беше първият, който дойде в България през 2002 година.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай