Палатите опустяха

Палатите опустяха | StandartNews.com

Старите легенди от ВИС и СИК живеят най-често в Дубай и Марбея

Величието на бившите силоваци, както евфемистично наричаме мафиотите у нас, за "обикновените" хора се измерва с бляскавите палати, в които живеят някогашните мутри. Поне така беше в началото на 90-те години, когато внезапно забогателите от контрабанда с цигари и горива по време на югоембаргото искаха да "узаконят" новия си социален статус. Тогава мутрите от "свежата" прослойка започват да се отделят от простолюдието в панелките.

Повечето висаджии са "приоданци" в София, както казват за македонците от Благоевград. За обкръжението около Васил и Георги Илиеви е важно да се чувстват като общност. Затова строят ресторант "Мираж" в столичния жк "Гоце Делчев". Засаждат два бора отпред, с които групировката трябва да векува. Васил Илиев умира почти година по-късно на път за ресторанта, където се събират всички "тарикати" от времето на прехода. Двамата успяват да посадят по дърво, но не успяват да построят собствени палати, които да се превърнат в емблема на бляскавото им битие.
Друга легендарна фигура от прехода - Иво Карамански, също посреща приятели, журналисти и бизнес партньори в хотели в Суходол. Един от най-известните фигури, смятан за наркобарон - Киро Японеца, обитава голям палат насред циганското гето във "Факултето".

Друга философия избират сподвижниците на конкурентната силова групировка. Те строят не ресторант, а цял хотел - "Аякс" на улица "Ангел Каралийчев" 10 в столичния квартал "Витоша". Първите фирми, свързани с групировката, са регистрирани именно на този адрес. Тартор е Георги Георгиев-Копчето, който взима 100 декара земя в района. Буквално за година в съседните парцели на хотела израстват 4 огромни имения от двете страни на улица "Иван Радоев". Те трябва да приютят босовете. От дясната страна са имотите на Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. От другата - на Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Големия Маргин. Всеки от тях избира собствен стил в архитектурата. Приличат си единствено по високите и масивни огради. Къщата на Руснака е с бъбрековидна форма, с черни стръмни стрехи в алпийски стил, с тенис корт и басейн на юг. Домът на Маринов е по-"разлят", отново с басейн към Витоша. Именията на Михалев и

Пашата са съседни - помежду им няма дори ограда, а басейнът е общ.
Днес имотите са почти запустели. Само Михалев понякога идва да навести имението си, което е най-парадно и накичено. В къщата на разстреляния през 2004 г. Дмитрий Минев-Руснака също от време на време има оживление. Преди 3 години дворът откъм южната страна е закрит със зелено зебло, за да не се вижда вътрешността откъм построените нови кооперации. Сега обаче то е изцяло изпокъсано, разказват свидетели.

Камерите от най-високо за времето си поколение се въртят на 360 градуса и до днес във всички 4 имота. Още през 2007 г. Михалев решава да напусне квартала и да отиде отвъд Околовръстното шосе. Чрез фирмата си "ММ контакт" той купува парцел от 4 декара над Ботаническата градина между Драгалевци и Симеоново. В него вече има силует на сграда с 425 кв. метра застроена жилищна площ и 1173 кв. метра разгъната. Цената, която Маджо плаща, е 614 000 лева. В сутеренната част са разположени четири складови помещения, винарна и котелно. На първия етаж са разположени приемната, дневна, трапезария, кухня, фитнес със сауна, кабинет, дрешник и тоалетна. Вторият е разпределен за родителска спалня с баня към нея, две детски с тераси, стая за гости и още една огромна баня с джакузи и минибасейн. Огромното имение е опасано с масивна ограда, по която са монтирани камери. Дворът е с басейн от 137 куб. метра, облицован с керамични плочки.

Екзотични цветя и палми довършват украсата. След като Михалев минава изцяло в белия бизнес, имотът му отдавна не е символ на мутробарока - липсват кичозни статуи и фонтанчета на двора.
Красимир Маринов също отдавна не живее във "Витоша", а обитава имение в испанския курорт Марбея. То се намира над крайбрежния път "Ню голдън майл" върху площ от 5718 квадратни метра. Резиденцията на Красимир и брат му Николай е проектирана от прочутия архитект Цезар де Лейва. Палатът е изцяло завършен и узаконен през 2005 г. Резиденцията действително е внушителна - тя е приютила 4 апартамента на три етажа. Имотът е с огромна градина, частно езеро, два гигантски басейна и голф игрище. Маринови обаче явно имат и други планове, защото имотът бе обявен за продажба преди година срещу 3,25 млн. евро.

Вероятно най-изисканият имот сред скандално известните хора от началото на прехода е на Милослав Кръстев в кв. "Бояна". Считаният за прероден брат на фамилията Фатик става известен още през 1994-а след свада с Иван Тодоров-Доктора. Години по-късно, през 2005-а, делото срещу Тодоров дори влезе в съда, но тогава Кръстев оттегли показанията си, че е малтретиран. Кръстев, който бе замесен в трафик на контрабандни цигари и който има прекрасни връзки в Южна Америка, за последно се появи в медиите през 2009 г. Той бе замесен в скандал в дипломатическата мисия в Рио де Жанейро, където се представял за агент на българските тайни служби и лична охрана на жената на посланика ни в Бразилия Николай Цачев. С помощта на Кръстев дипломатическата ни мисия била превърната в дискотека, за купона, в която дори се продавали билети.

Имотът на Кръстев е на улица "Стар беловодски път" - побългарена хасиенда на един етаж, вдигната над гараж на склона в кв. "Бояна". Стената към улицата е облицована почти изцяло със стъкло, а мебелите в жълто, кафяво и червено са взети от покоите на испански владетел. Стопанка на това бижу на вътрешния дизайн е невероятно красива южноамериканка с мулатски черти. Тя дирижира сбирката, докато разговорите се завъртят около контрабандата на цигари и наркотици.

По-късните контрабандисти на цигари като Тошко Ферарито, който обитава кичозна къща в лимоненожълто в "Бояна", могат само да завиждат на финеса на природения брат на Фатик - Милослав Кръстев.
Последното поколение висаджии - като Христофор Аманатидис-Таки, пък са фенове на хиперлуксозните стъклено-бетонни кули в Дубай. Те най-често харчат пари за оазиси в измисления рай на пустинята.
Имотите на бившите мутри са най-верният белег дали някой от тях е успял да се превърне в бяла якичка или е останал завинаги в лапите на бързо натрупания капитал, който не е довел до качествени изменения в мисленето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай