Пада ли смъртността у нас? Говори Витанов

Краят на вълната Омикрон ще е през март

Пада ли смъртността у нас? Говори Витанов | StandartNews.com

"След Ивановден ще започнат проблемите. Ще има натиск върху личните лекари. Февруари ще е е месецът на Омикрон". Това прогнозира в "Твоят ден" по NOVA NEWS математикът проф. Николай Витанов.

Според него 10 000 заразени с коронавирус на ден е оптимистичен вариант. Проф. Витанов смята, че в края на предстоящата вълна - вероятно през март, ще има 1 милион заразени у нас и 33 500 смъртни случая. Математикът смята, че е оптимистично да се допуска, че броят за заболелите и починалите да е по-нисък.

"От 15-20 януари Омикрон ще стане доминантен. Броят на случаите ще започне да расте, а вълната ще приключи в края на март", категоричен е той. 

Проф. Витанов вярва, че смъртността в България постепенно ще пада. Той обеща да даде точни изчисления относно развитието на пандемията след 15 януари.

"Задължителна трябва да бъде ваксинацията срещу COVID-19 за някои сектори - здравеопазване, администрация, държавни учреждения - те трябва да дават пример", смята проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Според него новата власт трябва да приложи мерки, които българите да са готови да спазват, защото те спасяват човешки живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай