Овчаров за Скопие: Да минем в настъпление

Със северните македонци трябва по-твърдичко, каза историкът

Овчаров за Скопие: Да минем в настъпление | StandartNews.com

България трябва да защитава позицията си за преговорите на Северна Македония и дори да мине в настъпление, тъй като се очаква засилен натиск от западните ни партньори. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в интервю за агенция "Фокус".

Той коментира още запаленото българско знаме в Македония. Определям го, меко казано, като неприемлив и враждебен акт от страна на северните македонци. Казвам го, защото имам представа за македонците от доста време. Може би много хора ще кажат, че това е изолирано явление, но знам, че враждебността към България е много голяма, каза историкът.

Изпитвал съм го на гърба си по време на многобройните си експедиции в Македония от 1989 г. насам. Не смятам, че те могат да променят своята позиция. Съзнанието на три поколения хора след 1944 г. е промито. Не съм оптимист, че те могат да се променят, коментира още проф. Овчаров.

И допълни: „Ние, българите, трябва да поддържаме своята позиция, защото ако признаем нещата, както ги виждат и както се опитват да ни накарат някои среди, утре рискуваме от тях да ни бъдат диктувани позиции, които трябва да променят не македонската, а българската идентичност.”.

Предложил съм на министър-председателя г-н Борисов и на правителството да обясняваме много повече. Предложил съм групата от историци и филолози, която не трябва да бъде много голяма. Със сигурност в нея трябва да влезе проф. Пламен Павлов, разбрах и, че проф. Кирил Топалов има желание да се включи. Не определям точния състав на групата, но трябва да обясняваме тези неща не само в България, а в чужбина. Трябва да се обяснят тези неща в столиците на европейските държави, в САЩ. Очаква се натиск от САЩ при новата администрация. Именно за това трябва да преминем в настъпление, да обясняваме българската позиция и то с исторически факти”, категоричен е историкът.

Със северните македонци трябва по-твърдичко. Ще припомня любимите ми думи на македонеца Андрей Ляпчев за това как трябва да се действа: "Со кротце, со благо и со малко кютек", ако се налага, обобщи проф. Николай Овчаров.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай