Отнемат разрешителното на фирмата, собственик на автобуса

Не е спазено правилото всеки рейс да бъде лицензиран поотделно

Отнемат разрешителното на фирмата, собственик на автобуса | StandartNews.com

Министерството на транспорта на Република Северна Македония е задействало процедура за отнемане на разрешителното на фирмата „Беса транс“, която е собственик на катастрофиралия в България автобус „Беса транс“, при пожар в който изгоряха най-малко 45 души.

Решението на министерството бе обявено след започналите действия от страна на властите в Македония за проверка на документите на фирмата собственик на автобуса, съобщи БНР. Стана ясно, че не е било спазено правилото всеки един автобус да бъде лицензиран поотделно.

„От получените информации от министерството на вътрешните работи за изгорялото превозно средство констатирахме, че то не е било заявено от превозвача съгласно чл. 11 алинея 5 от Закона за пътническия превоз. Поради това превозното средство го няма в електронната база на министерството на транспорта и съобщенията“, каза македонският транспортен министър на Благой Бочваровски.

Кметът на община „Студеничани“ Азем Садики, откъдето са 17 от общо 45-те загинали при тежкия инцидент, настоя за сериозно разследване на случая. Той е категоричен, че виновните трябва да понесат отговорност и наказание, а следствието да даде отговори на много въпроси. „Да се види как се стигнало до сблъсъка, за да има толкова голям внезапен пожар, какъвто е имало в автобуса. Дали са имали право да носят такъв запалителен материал“, каза той.

Медиите в страната и днес отразяват темата с катастрофата, като напомнят, че разследването по случая продължава от българска страна. Те съобщиха по-рано, че трима лекари от Института за съдебна медицина в Скопие ще се включат към екипа на българска територия. По думите на външния министър Буяр Османи тримата вече са пристигнали в София и очакват одобрение от нашите власти да се присъединят към работата. 

В Република Северна Македония е обявен ден на траур в памет на загиналите при тежката катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай