Откриха зоната за шейни на Витоша

Силният вятър не спря участниците във Витоша зимен фест

Откриха зоната за шейни на Витоша | StandartNews.com

В колоритен спортен празник се превърна шестото издание на Витоша зимен фест, събрал днес край х. Алеко хиляди любители на планината, туризма и природата. Дори много силният вятър не попречи на желаещите да се включат в десетките активности, демонстрации, състезания и игри. Ураганните пориви не позволиха да бъде открита първата на Витоша специализирана зона за шейни, подготвена през последните седмици по предложение кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Неблагоприятните атмосферни условия обаче не попречиха на дошлите със шейни малчугани, тъй като техните забавни надпревари бяха преместени на пистата пред хижа Алеко. В паралелните спускания всеки финиширал си тръгна с награда като спомен за участието във Витоша зимен фест. През цялата сутрин в продължение на 3 часа се състояха състезания, забавни игри, демонстрации, цялата зона бе изпълнена с настроение, екшън и снежни емоции.

Празникът в планината започна със старта на ски-алпинистите, които направиха спиращи дъха изкачвания по Стената под напора на много силния насрещен вятър. Най-бърз при мъжете бе Никола Калистрин, изпреварил прочутия планински рекордьор Кирил Николов-Дизела, бронзът бе за Георги Радев. При дамите титлата грабна Ивона Михайлова, втора се нареди Божана Нешева-Минкова, а трета Ирина Танчева.

И тази година програмата на Витоша зимен фест отново включваше уникалната атракция на планинското колоездене със зимно спускане по сняг за време. Екшън дисциплината се организира за пети път в България, след като дебютът й за страната бе точно на Витоша зимен фест през 2017 г. Сега по дългото 800 метра и изпълнено с множество виражи, скокове и възможности за трикове трасе, най-бърз бе стартиралият при юношите Роберто Василев, финиширал за 55,56 сек. Само още двама завършиха под минута – „сребърният“ при младите Иван Коцев с 59,03 сек. и шампионът при мъжете Александър Добров с 59,20 сек. При жените най-бърза бе Виктория Гончева с 1:33,45 мин. Заради здравните мерки участниците бяха ограничени на 60, въпреки, че желаещите бяха три пъти повече.

Скиорите алпийци този път се състезаваха на гигантски слалом. Шампиони във възстановеното градско първенство при младите станаха Елица Кърпачева и Аспарух Соколов. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включи и „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“.

Най-много овации получиха ски-бегачите, тъй като спринтовите стартове бяха около хижа Алеко. И този път всички титли отидоха на адрес „Сапарева баня“, където неуморният треньор Райко Пенев не спира да изнамира и изгражда с апостолска страст шампиони в детските, юношески и младежки възрасти. Ето и шампионите: мъже Красимир Атанасов, юноши Георги Джоргов, момичета Паулина Ракова, момчета Максим Шушков. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще можеше да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“.

„Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за шеста поредна зима, радостно е, че виждаме толкова много хора в планината, на чист въздух сред природата. Прекрасно е, че въпреки силният вятър, толкова много деца се радват на снега и със сигурност ще запомнят днешните си преживявания. Тази година в календара на София – европейско столица на спорта“ са предвидени над 100 събития, от тях 26 в и около Витоша, за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен начин на живот, за спорт и туризъм,“ заяви Анатоли Илиев, зам.-председател на "София – евростолица на спорта".  Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „Александър логистик“, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Парти агенция „Кинето Фън“, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”.

Огромен интерес сред малчуганите предизвика организираният Тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването й. В отделна зона специалисти от „Българска асоциация ски свободен и екстремен стил“ доказваха техники и правила, като за най-малките посетители на планината това ставаше чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“.

За най-малките се грижеха професионални аниматори, които организираха многото забавни игри, викторини, конкурси и надпревари, бой със снежни топки, направа на снежни фигури и др. Присъстващите видяха за първи път демонстрации на най-новия хит сред зимните спортове – уингски, в който скиори с „криле“ използват вятъра за екшън спускания и трикове.

С Витоша зимен фест „София – европейска столица на спорта“ постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на Фондацията. Празникът в планината бе иницииран от Фондацията и това бе неговото шесто поредно издание като продължение на Световния ден на снега. В повечето курорти по планетата обаче тази зима част от събитията бяха „онлайн“ заради пандемията. Всички активности на Витоша зимен фест този уикенд се проведоха при стриктно спазване на здравните мерки.

Глобалната инициатива „Ден на снега“ се чества ежегодно в десетки държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. За десетте години от създаването си инициативата включва по около 500 активности на сезон, с приблизително 960 участници на всяко едно събитие. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните дисциплини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай