Откриха паметник на Махатма Ганди в София

Откриха паметник на Махатма Ганди в София | StandartNews.com

Президентът Румен Радев и индийският му колега Рам Нат Ковинд откриха в Южния парк в столицата паметник на водача на индийското движение за независимост Махатма Ганди.

Модерна Индия и днес се ръководи в изграждането на съвременната държава от заветите на Махатма Ганди, каза при откриването Румен Радев. Апостол на ненасилието, идеолог на независимостта на Индия, Махатма Ганди е известен като великата душа, посочи президентът. По думите му той е моралният компас на индийците, благодарение на който днес Индия е най-голямата плуралистична демокрация в света.

В днешния празничен ден, в който отбелязваме 133-ата годишнина от Съединението на България, за мен е чест да присъствам на още един празник - откриване на паметник на Махатма Ганди, каза президентът. По думите му мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна България. Посланията на Махатма Ганди за мир, за ненасилие, за любов между хората, неговият призив ние да носим промяната, към която се стремим, му отрежда достойното място сред едни от най-светлите мислители и хуманисти, посочи Румен Радев. По думите му в България неговото дело е широко известно и дълбоко уважавано. Неговите идеи и учения съдържат универсални ценности, карат ни да бъдем по-добри, да търсим доброто за света, каза президентът.

Индийският държавен глава Рам Нат Ковинд благодари на всички, които са допринесли за откриването на паметник на Махатма Ганди в София. Дълбоко благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди, заяви той. В днешните времена на раздор, необуздано насилие, на разруха мислите и ценностите на Махатма Ганди са още по-актуални, отбеляза индийският президент. Той заяви, че това е изключително вълнуващ момент за него, защото има възможност да отдаде почит на бащата на индийската нация и апостол на мира и ненасилието. По думите му животът и моралните устои на Махатма Ганди са послужили за вдъхновение на мнозина, като Нелсън Мандела и Мартин Лутер Кинг. По думите на Рам Нат Ковинд Махатма Ганди има силна връзка с България, негов близък приятел е българският художник Борис Георгиев. Индийският президент заяви, че днес е свят ден за българския народ и го поздрави по повод Съединението.

Рам Нат Ковинд подари на българския си колега книга на Махатма Ганди, писана по време на пътуването му от Лондон към Южна Африка през 1909 г. Автор на паметника на Махатма Ганди е българският скулптор Иван Русев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай