Отказват се от червена зона за паркиране в София

Зафир Зарков от ГЕРБ отрече, че се въвеждат червени зони за платено паркиране и увеличение на цената на услугите

Отказват се от червена зона за паркиране в София | StandartNews.com

Нямаме намерение да въвеждаме нови зони за платено паркиране, нито да увеличаваме цената на услугата. Това стана ясно от думите на столичния общински съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, след като беше приет план за устойчива градска мобилност на Столична община.

В него е записано, че "червена зона" ще се обособи до 6 години в идеалния център на столицата. Предлага се новата зона за паркиране да е с по-рестриктивни условия спрямо синята – максимален престой до 1 час. Червена зона трябва да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти.

Приетият план обхваща периода до 2035 г. Той съдържа над 200 мерки и препоръки. Той има за цел да приведе София към градовете с устойчива градска мобилност. Поставя се приоритет на пешеходното и велосипедното придвижване и обществения транспорт.

Зарков отрече информацията, че се въвеждат червени зони за платено паркиране и увеличение на цената на услугите. „Нямаме намерение нито да повишаваме цената на зоните за платено паркиране, нито да въвеждаме нови зони, нямаме намерение да увеличаваме и техния обхват“, обяви Зарков.

Кметът на София Йорданка Фандъков обясни пред журналисти, че тези мерки са част от дългосрочна стратегия и трудно би могло да се прогнозира каква ще бъде цената на зоната след 15 години. „Всичко се развива динамично. Ние не знаем цената на нищо след 15 години“, посочи тя. Според мен в един стратегически план не може да се поставя въпросът за цената. „Нашата стратегия след въвеждането на синя и зелена зона е практика в по-голямата част на европейските столици. Взехме модела от Виена“, поясни тя.

Фандъкова обяви, че до края на годината или в началото на следващата софиянци ще имат още два буферни паркинга по третата линия на метрото. Те ще бъдат изградени в кв. „Овча купел“ и на „Околовръстния път“. Тя допълни, че ЦГМ има още задачи за паркингите на Централна гара. „Това са важните мерки. Червена, синя, зелена зона и пари, това за мен са само подвеждания за хората нито аз, нито Столичният общински съвет имаме намерение в близко бъдеще да се увеличават цените на зоните“, обяви Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай