Отиде си майсторът на обектива Христо Юскеселиев

Видният фотожурналист, носител на "Златно перо", остави уникални снимки

Отиде си майсторът на обектива Христо Юскеселиев | StandartNews.com

На 86-годишна възраст почина големият български фотожурналист Христо Юскеселиев. Той е син на един от първите наши фотожурналисти Иван Юскеселиев и брат на друг голям наш фотограф, педагог и фотокритик - Борис Юскеселиев.

Христо Юскеселиев е роден в София през 1933 г. През 1959 г. завършва философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". С фотография се занимава от 1949 г. като сътрудник във вестниците "Народен спорт", "Септемврийче", "Здравен фронт", "Студентска трибуна", сп. "Народна кооперация", но от 1950 до 1958 г. основно публикува във в. "Народна младеж".

От юни 1958 г. постъпва на работа във "Вечерни новини" и е завеждащ фотоотдела до 1995 г. Междувременно активно сътрудничи в продължение на 25 години на сп. "Българска музика", на Съюза на българските композитори и на "Балкантон" със снимки на изпълнители за оформлението на грамофонни плочи. Автор е на фотоилюстрациите на 15 книги.

Носител е на званието фотограф-художник. Удостоен е със "Златно перо" на Съюза на българските журналисти. Участвал е и е награждаван във фотоизложби у нас. Негови снимки са представени в Интерпрес фото в Букурещ, Будапеща, Варшава, Москва, Атина и в Биенале по художествена фотография.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай