От невежеството до Сократ. Кое е по-добре?

Новите реалности на обществото в пандемия

От невежеството до Сократ. Кое е по-добре? | StandartNews.com

Редейки се на опашката в голяма верига, се натъкнах на трагикомична случка. Докато забележа, две представителки на ромската общонст бяха застрашително скъсили социалната ни дистанция.

Не да крадат. Явно съм им направил солидна забележка, защото избягаха назад. "Е, нали уж НЕМА пандемия?", си казаха помежду си.

Очевидно бяха са дръпнали доста, защото на опашката зад тях започнаха да ги питат защо не мърдат. "Е, нека господинът да напазарува, че да не го хване пандемията", казаха те.

Нямаше грам ирония. По-скоро се стреснаха. Докато се чудиш да се смееш или да плачеш, си задаваш въпрос. Казват, че простите хора живеят лесно. А интелигентните - в полемики със себе си. Сократ ни е завещал диагнозата: "Знам, че нищо не знам". Не ни устройва. И Аристотел обаче не ни дава много шансове. "Умът не е само в знанието, но и в умението да се прилага".

Всъщност, какво е съвременното ни КОВИД общество у нас? Сложна тема и за Иван Хаджийски. Полюсите на пандемията са два. Едните са психарите, които вечерят с маска и ръкавици. Другите - тези, които се смятат за безсмъртни като Зевс. За тях НЕМА пандемия. Това е нещо като социален дуализъм. И двата му полюса пречат на обществоното здраве. а много от политиците спекулират с тях.

Ако направиш забележка на някой без маска в трамвая, може да те наплюе. Вече има примери. За него, освен, че НЕМА пандемия, се потвърждава и фактът, че голяма част от населението по света има сериозни психически проблеми.

Трети пък демонстративно си пускат снимки с актуални пътешествия във Фейсбук, подхранени с мисли за вируса и световнната конспирация.

Четвърти пък като кихнат, викат бърза помощ. Затова Катя Сунгарска ще плаче, а линейките ще изнемогват.

Факт. досега с такава световна истерия не се бяхме сблъсквали. Затова тя ражда нови социални и психологически реалности.

Сега основната задача е - да се стегнем и да изкараме следващите няколко месеца.

Бил Гейтс даде надежда. На "Уолстрийт" пък казаха, че очакват ваксина към края на февруари. По принцип не е лошо да чуваш какво говори "Уолстрийт"... 

Наред с битката, оцеляването и късмета, ще се ровим и в споменатата дилема - дали е по-хубаво да си прост, или да знаеш много. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай