Още ученици се връщат в клас. Министерството с жест към децата

Учениците, за които няма съгласие да бъдат тествани, ще продължат да учат онлайн

Още ученици се връщат в клас. Министерството с жест към децата | StandartNews.com

Учебните паралелки, в които поне 30% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid-19 веднъж седмично, от днес преминават към присъствено обучение. До този момент необходимият процент на родителско съгласие беше 50, но със заповед на министър Николай Денков от вчера той е намален. Целта е повече деца да се върнат в училище. По данни на Министерството на образованието близо 82% от всички ученици вече са в клас.

За преминаване на дадена паралелка към присъствено обучение до днес се изискваше родителско съгласие за тестване на поне половината от учениците или съгласие за изследване на самите ученици, ако те вече са пълнолетни. С намаляване на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за тестване, посочват от образователното министерство.

Учениците, за които няма съгласие да бъдат тествани, ще продължат да учат онлайн.

Без тестване се обучават учениците със зелен сертификат, доказващ ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

По данни на МОН присъствено в общините със заболеваемост над 250 на сто хиляди души към момента учат близо 480 000 ученици. 432 000 от тях с тестване, а останалите със сертификат.

В общините с по-ниска заболеваемост без тестване учат 85 хиляди деца и младежи.

Тестове за учениците са осигурени до коледната ваканция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай