Опасен студ в 11 области на Северна България

Възможно е образуването на поледици по пътищата

Опасен студ в 11 области на Северна България | StandartNews.com

Очакваме студен, но сравнително слънчев ден. Облачността ще е разкъсана над западната половина на страната. В централната част ще има повече слънчеви часове, а на изток – значителна ниска облачност. Времето ще е мразовито. В северната половина на страната температурите ще останат отрицателни през целия ден. На юг през деня термометрите ще гонят между 1 и 6 градуса.

Заради студа в 11 области е в сила жълт код за ниски температури. В тези райони това означава опасност от заледявания по пътищата.

В планините ще бъде слънчево и без валежи. Вятърът ще е със скорост между 20 и 30 километра в час.

В следващите дни страната ни попада под влиянието на зона с високо атмосферно влияние, която няма да позволи на циклона северно от нас да ни засегне. Затова и времето ще се задържи без значителни валежи. До края на седмицата облачността ще надделява над слънцето. В петък може да превали слабо на изолирани места в Западна България. Температурите около Коледа рязко ще скочат нагоре. Очакваме през почивните дни и на Бъдни вечер дневните стойности да са около 8-9 градуса.

Снежната покривка в страната бавно ще се стопи и по Коледа очакваме тя да остане само по усойните места в предпланинските райони и в планините. Около големия християнски празник ще превали слаб сняг, но значителни количества не се очакват.

Въздухът тази сутрин отново е запрашен в няколко града, показва европейският индекс за чистота на атмосферата. Във Видин, Плевен, Русе, Горна Оряховица и София концентрацията на фини прахови частици към 4.00 часа на 20 декември е над среднодневните норми.

По пътищата днес особено внимание е необходимо в Северна България, където температурите ще са отрицателни през целия ден. Възможни са заледявания. Освен това сутринта и вечерта по поречието на Дунав, в Предбалкана и по планинските пътища ще е мъгливо с ниска видимост.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай