Омбудсманът: Мръсна вода значи ниска цена

Водата е с лощо качество, каза Ковачева

Омбудсманът: Мръсна  вода значи ниска цена | StandartNews.com

В цялата страна има проблем с лошото качество на водата. Цената трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството ѝ да е добро. Това каза пред БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

Ковачева каза, че в петък е изпратила препоръка до министъра на регионалното развитие с настояване в кратки срокове да се предприемат мерки за алтернативно водно осигуряване, а също така гражданите да бъдат ежедневно информирани.

 Още през месец октомври тя е сезирала КЕВР и Министерството на околната среда и водите, че в цялата страна има проблем с лошото качество на водата. По нейно мнение е необходима промяна в Наредба №4, защото в момента няма процедура, ако от чешмата ви потече мръсна вода, цената да се приспадне.

"Цената на водата трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството й трябва да бъде добро. Липсата на ефективност на ВиК дружествата и надвишаването на лимитите са сред причините за кризата в Перник", каза омбудсманът.

Относно мръсния въздух в София Ковачева заяви, че според нея на първо място е важно гражданите да бъдат информирани тогава, когато въздухът е замърсен. Също така е важно и временните мерки, които съдът определи да бъдат спазвани и да се мият по-често улиците. Важно е да има контрол, но е важно и гражданите да са съвестни и да не горят боклуци, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай