Омбудсманът: Искаме SMS за отчитане на парното

Диана Ковачева е изпратила препоръка до топлинните счетоводители

Омбудсманът: Искаме SMS за отчитане на парното | StandartNews.com

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до топлинните счетоводители, в която настоява да въведат SMS известяване за датите и часовете, на които ще се извършва редовен отчет на уредите за дялово разпределение на топлинната енергия.

Поводът за това са множеството жалби до институцията на омбудсмана от граждани, които сигнализират, че заради липса на информация не са успели своевременно да осигурят до своите имоти достъп в определените дни и часове за редовен отчет на уредите им за дялово разпределение на топлинна енергия.

Това е довело до начисляване на максимален специфичен разход за отопление, както и до чувствително завишаване на изчисленото потребление на топла вода в неотчетените жилища.

По думите на обществения защитник в голяма част от случаите проблемът засяга собственици на необитаеми жилища, много често те са и в чужбина, но при SMS - известие биха могли да направят организация за достъпа до тях.

Според нея е добра практиката за справките на интернет сайта на топлинните счетоводители за регистрирани клиенти, но е категорична, че това не е достатъчно, защото има неинформирани граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай