Окончателно! Небостъргачът "Златен век" ще се строи

Решението е на ВАС и е окончателно

Окончателно! Небостъргачът "Златен век" ще се строи | StandartNews.com

Небостъргачът „Златен век” в София, чието строителство бе спряно преди две години, може да се завърши. Решението е на Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно. Магистратите оставиха в сила решението от 6 ноември 2020 г. на Административен съд-София-град, с което беше отменено спирането от ДНСК на строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" преди две години.

Административното дело № 13327 от 2020 г. беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от директор на Дирекция "Правна" при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийската градска прокуратура.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно. Това важи и за един от основните въпроси, по които се спореше за "Златен век" - докога е валидно разрешението му за строеж - че то е валидно до 2028 г.

"Настоящата съдебна инстанция не установи допуснати от съдебния състав нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. С оглед предмета на правния спор, правилно е разпределена доказателствената тежест и са дадени конкретни указания на страните в този смисъл; проведени са редица открити съдебни заседания, в хода на които съдът мотивирано се е произнесъл по доказателствените искания; спазени са указанията на първата касационна инстанция; приетите доказателства са допустими и са относими; обсъдени са от съда, който е постановил мотивиран съдебен акт", пише още в решението на ВАС, което е окончателно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай