Огромна акция в Бургас.Какво подгониха

Масови проверки за сертификати менте в града

Огромна акция в Бургас.Какво подгониха | StandartNews.com

Масови проверки срещу фалшивите сертификати започнаха в Бургас. Смесени екипи на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Бургас, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), ОД на МВР и УКОРС влязоха в моловете, ресторантите и големите търговски центрове.

Инспекцията идва ден, след като Бургаска област влезе в лилавата зона по разпространение на COVID-19 с 1004/100 хил. заболели и рисковете за здравната система са изключително сериозни.

Управители на магазини коментираха, че не биха могли да противодействат по никакъв начин на опитите за влизане в търговските обекти с чужд документ за ваксинация, тъй като охранителите им нямат право да изискват лични карти.

"Контрол се извършва - питаме и молим всеки един човек да покаже сертификат. Ние нямаме други правомощия. Не можем да проверим документи за самоличност. Това до някаква степен прави проверката нелегитимна.

Защото всеки може да покаже какъвто си иска сертификат", коментира Владимир Стоянов, който е управител на един от големите строителни хипермаркети в града.

Общо за област Бургас случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 към момента са на 49 309 лица. Излекувани са 36 004 души, хоспитализирани са общо 303 пациенти. На домашно лечение са 11 159 лица, а починали са 1843 лица.

Висок е и броят на новозаразени ученици - 54. В сряда положителен тест са дали и 7 учители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай