Одобриха българските номинации за прокурор на ЕС

Предпочетени бяха Десислава Пиронева, Светлана Шопова и Теодора Георгиева

Одобриха българските номинации за прокурор на ЕС | StandartNews.com

Правителството одобри кандидатурите за европейски прокурор от Република България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността, съобщава правителствената информационна служба.

Трите одобрени кандидатури са на:

Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура;

Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура;

Теодора Георгиева - съдия в Административен съд - София град.

В срок до 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора по чл. 14, параграф 3 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане.

Десислава Пиронева, Светлана Шопова и Теодора Георгиева бяха предпочетени от седемчленната комисия по подбор, начело със заместник-правосъдния министър Евгени Стоянов. Останалите членове на комисията бяха Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Гергана Мутафова и Георги Кузманов от Висшия съдебен съвет, директорът на НИП Миглена Тачева и проф. Маргарита Чинова.

Първоначално осем магистрати подадоха документи за участие в процедурата, но на изслушването се явиха седем. Дария Христова от следствения отдел в Пловдивската окръжна прокуратура се отказа.

Сред останалите кандидати бяха и Божидар Джамбазов и Сава Петров от Върховната касационна прокуратура. Комисията обаче класира  за европейски прокурор магистрати от по-ниски нива в съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай