Очакват слаб ръст на цената на топлото в София

Ако поскъпване се наложи то ще е минимално и ще отчита само инфлацията

Очакват слаб ръст на цената на топлото в София | StandartNews.com

Не се очаква увеличаване на цената на парното и топлата вода в София засега, но ако такова се наложи то ще е минимално и ще отчита само инфлацията. Това съобщи пред БНТ изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров.

Количествата газ, които купуваме от борсата са малки, но те ще бъдат увеличени, обясни Александров. Тази седмица купуваните от нас количества ще бъдат увеличени с 1000 мегавата дневно. След това ще увеличим количествата на седмична база. Целта ни е да минем на месечни търгове, а когато договорът ни с "Булгаргаз" позволява, целта е количествата да достигнат 50%, заяви Александров.

Той уточни, че годишно "Топлофикация София" плаща 370-380 млн. лева за газ. Ако имаме подобрение от 10%, това са почти 40 млн. лева по-малко. Това ще се отрази на работата на дружеството, както и на цената на крайния продукт. Преди това да се случи, има още един елемент, който трябва да следим – загубата. За миналата година тя е 96 млн. лева, посочи шефът на "Топлофикация София".

Александров поясни, че купеният от дружеството по-евтин газ не е руски, а смесен – част пристига от Румъния, друга част е втечнен газ.

Александър Александров уточни, че текущите задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са 167 млн. лева. Тези задължения нито са необичайни, нито са високи в сравнение със задълженията от предишни години. Няма нещо, което да предизвиква съмнение или притеснение у нас, заяви Александров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай