Очакваме до 10 000 руски туристи на месец

Това каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма

Очакваме до 10 000 руски туристи на месец | StandartNews.com

„България може да очаква до 10 000 посещения на руски граждани на месец, след като Русия реши да възобнови полетите до редица страни, сред които и нашата.“

Това каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма пред Би Ти Ви.

Той уточни, че първоначално у нас се очаква да пристигнат руски граждани, които имат жилище на българското Черноморие, а след това и организирани пътувания, за които вече има готовност и с възстановяването на чартърните полети се очаква броят на руските посещения да достигне 100 000 за годината.

Това обаче ще зависи от пандемичната обстановка в Русия, която в момента е сложна.

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи заради свободното в здравно отношение пътуване в страната. Наблюдава се обаче и засилен интерес към родното Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния.

За тази година очакванията са в България да пристигнат 1 400 000 румънски туристи. За сравнение техният брой през 2020г . е бил 980 000. Очакванията за другия стратегически пазар за България – Германия, са за до 600 000 посещения в годишен план, като това отново зависи от развитието на пандемичната ситуация и възобновяването на редовните чартърни полети между двете страни.

Прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма са за ръст с до 50 на сто спрямо миналата година за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през 2021г. С възстановяването на така наречения индустриализиран туризъм по чартърни програми, който ще започне от средата на юли и ще бъде много силен през август и септември, се очаква да бъде постигнато удвояване на параметрите спрямо миналата година.

Това означава, че тази година ще можем да постигнем около 8,8 милиона посещения при една оптимистична прогноза, което е значителен ръст в сравнение с изминалата година. По думите на председателя на Института за анализи и оценки в туризма, това би била добра стратегическа цел, при положение, че отворим „зелените коридори“ със страните от ЕС, които са ваксинирали по-голяма част от населението си в сравнение с нашата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай