ОБЗОР: Радиационен облак откъм Русия е преминал над Европа

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщи МОСВ

ОБЗОР: Радиационен облак откъм Русия е преминал над Европа | StandartNews.com

Радиационен облак е преминал над Европа в последните седмици, съобщи Институтът за ядрена безопасност на Франция (IRSN), цитиран от агенция Ройтерс. Има индикации за проблем в обект с ядрени материали в Русия или Казахстан през последната седмица на септември.

В началото на миналия месец Федералната служба за радиационна защита на Германия съобщи, че е засечено увеличение на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа, но няма опасност за човешкото здраве. Службата отбеляза, че е регистрирано увеличение на нивата на изотопа рутений-106 в Германия, Италия, Австрия, Швейцария и Франция от 29 септември. От френския институт изключиха да е имало инцидент в ядрен реактор, пояснявайки, че вероятно е възникнал проблем в обект за отработено ядрено гориво или в център за радиотерапия.

Поради краткия си период на полуразпад (373,6 дни) рутений-106 често се използва в медицината. Няма непосредствена заплаха за човешкото здраве и за околната среда в Европа, уверяват от института. IRSN не може да установи точното местоположение, където е възникнал инцидентът, но основавайки се на метеорологичното време, вероятно става въпрос за зона между Урал и река Волга. Русия не знае за инцидент на територията си, а от института не са успели да се свържат с Казахстан.

Рутений-106 се използва за радиационна онкология и понякога е източник на енергия за захранване на сателити. От френския институт са изчислили, че количеството рутений-106 е между 100 и 300 терабекерел, пояснявайки, че при инцидент с подобен магнитуд във Франция е щяло да има евакуация на хора в радиус няколко километра от мястото на инцидента.

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. От МОСВ обясняват, че в периода 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) е измерена специфична активност на рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай