ОБЗОР: Преброяват ни заедно с жилищата

Тръгва дискусия колко пола да има в анкетата

ОБЗОР: Преброяват ни заедно с жилищата | StandartNews.com

Ден, след като калкулаторът на ООН изчисли, че населението в България официално е под 6 999 999 души, Националният статистически институт даде старт подготовката за 18-ото преброяване у нас. То ще се състои през 2021 г., когато се провежда едновременно във всички страни от ЕС. Две неща са единственото сигурни за момента. Първото е, че НСИ ще ни брои заедно с жилищата. Второто - че преброяването ще е по-скъпо от предишното през 2008 г. Тогава държавата плати 27,5 млн. лв., в него участваха около 45 хил. преброители. Оскъпяването ще дойде от предварително обхождане на домовете за нуждите на жилищния регистър и от новия софтуер и информационна система, които ще се разработят за електронното преброяване. Това стана ясно на брифинг, даден вчера от ръководството на националната статистика.

Кои ще са останалите въпроси в анкетните карти и дали те ще бъдат хартиени или електронни предстои да стане ясно в серия обществени дискусии. На тях ще се реши и какво да включва специалният закон за преброяването, подготовката по който е започнала още през май.

НСИ планира две регионални срещи - в Пловдив на 13 юли и във Велико Търново на 23 юли. Три дни по-късно пък ще има и специална дискусия за София град и София област, съобщи зам.-председателят на НСИ Диана Янчева. За 26 юли са планирани консултации с министерства и ведомства. Целта ни е да достигнем до колкото се може заинтересовани страни и бъдещи участници в преброяването и около 7 септември 2018 г. да имаме изготвен законопроект, който също ще бъде качен на сайта за обществени консултации. Идеята ни е към края на октомври да приключим всички консултации и законопроектът да бъде внесен чрез ресорния ни вицепремиер на заседание на МС, който да го утвърди, за да влезе в парламента през първото полугодие на 2019 г., обясни Янчева.

Единият от спорните моменти е колко пола да бъдат включени в анкетата - само двата биологични или и новите джендърски. "За нас е пределно ясно, че биологичният пол има два отговора, но нека да не стартираме това обсъждане сега", каза шефът на НСИ Сергий Цветарски.

В обществените дискусии ще се решава още дали в анкетите да има въпроси за етнос, вероизповедание и майчин език. Съгласно закона за статистиката тези въпроси се поставят доброволно, обясни Янчева. Но допълни, че само ако са включени в преброяването може да се направи цялостен профил на населението. "Ние, статистиците, сме лакоми за информация, защото това помага при изграждането на добрите политики, но въпросът е докъде и как хората могат да го приемат", коментира Цветарски.

Три подходящи периода за преброяването предлага НСИ - през януари-февруари, през май или през ноември-декември 2021 г., за да са минали и парламентарните, и президентските избори. До приемането на закона трябва да се реши и дали преброяването ще е смесено - онлайн и с преброители или ще този път ще е изцяло електронно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай