Обявиха наградите от пернишката Сурва

Обявиха наградите от пернишката Сурва | StandartNews.com

Сурвакарите от пернишкия квартал "Бела вода" и дупнишкото село Джерман и кукерите от квартал "Сушица" в Карлово са големите победители в тазгодишното 27-мо издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". Това обяви вчера кметът на Перник Вяра Церодвска, след като поличи протокола с наградите от фестивалното жури, заседавало почти през цялата нощ.

Със сребърни маски са сурвакарските групи от пернишкото село Люлин и град Кула и кукерите от село Челник, община Тунджа. Бронзовите маски тази година отиват при сурвакарите от брезнишкото село Банище и кукерската група на село Отец Паисиево, община Калояново. Със златни медали в отделните категории са сурвакарите от пернишките села Богданов дол, Витановци и Расник, брезнишкото Кошарево и село Чепино, община Ковачевци. При кукерите в различните категории златни медали получават селата Победа и Кабиле от община Тунджа , село Княжево, (община Тополовград), село Камено - Бургаско и град Павел Баня. Раздадени бяха над 50 награди. Благодаря ви, Перник, че успявате да удържите на голямото чудо Сурва, каза председателят на журито проф. Георг Краев. Не мисля, че може да има истинско състезание между толкова много и толкова хубави групи. Едва ли бихме могли да мислим, че има победени. Всички са победители, заяви кметът Вяра Церовска. Тя благодари на всички, участвали в организацията на тазгодишното издание на фестивала.

Наградата на публиката от Сурва-2018, определена с SMS-и, получи групата от Петрич "Златна фея" с 537 гласа.

Второ място е заела групата от силистренското село Айдемир с 458 гласа, трети са се наредили кукерите от пазарджишкото село Калугерово с 327 гласа. Общият брой на изпратените SMS-и е 3 841. Броят на уникалните номера, изпратили съобщения, е 2 184. В присъствието на нотариус е изтеглен печелившият участник в гласуването. Това е Блага Вълчева от софийското село Мирково, спечелила екскурзия до Солун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай