Обрат! Спират ли да тестват учениците

Изискването може да отпадне с моя заповед, посочи Стойчо Кацаров

Обрат! Спират ли да тестват учениците | StandartNews.com

Тестването на учениците за коронавирус може да отпадне със заповед на министъра на здравеопазването, ако не бъдат осигурени достатъчно тестове през следващата и по-следващата седмица.

Това съобщи самият здравен министър Стойчо Кацаров. Той поясни, че предложението идва от министъра на образованието Николай Денков.

„С министър Денков говорихме за това, че ако не могат да се осигурят достатъчно тестове, другата възможност да се върнат учениците на училище е да отпадне изискването за тестове”, заяви Кацаров. „Това е възможност. То крие риск за здравето на децата, за здравето на учителите и за разпространението на инфекцията, но това е възможност, определено”, обясни Кацаров.

„Това може да се случи, ако не са осигурени достатъчно тестове за следващата и по-следващата седмица. Ако не получим доставките, които очакваме и ако експертите на министерството на здравеопазването, тъй като аз не взимам еднолично решения, преценят, че рискът не е прекалено голям за здравето на учениците и учителите или за епидемичната обстановка в страната”, обясни здравният министър.

В момента, очаквана пратка със щадящи тестове за коронавируса, е блокирана в митница в Унгария.

„Закупихме и вече сме предоставили на Министерството на образованието 1,5 милиона теста. Имаме от предишната ни обществена поръчка още 600 000 теста. 200 000 от тях са налични в склад, но 400 000 не са пристигнали. Днес разговарях с управителите на фирмите, спечелили поръчките. Те казват, че най-късно до този петък биха пристигнали, но не могат да дадат гаранции, защото тестовете се намират на различни митници в Европа. Вчера сключих договори за още 2,7 милиона теста, със срок на доставка до 9 декември. Тоест са договорени общо 4,8 милиона щадящи теста. По наша оценка тези тестове биха стигнали поне до средата на януари. Правим всичко възможно, но има неща, които не зависят от нас”, каза Кацаров.

Според Кацаров по-големите ученици могат да бъдат тествани със стандартните тестове, от които има достатъчно, а и доставките им са по-лесни. Но такъв подход трябва да бъде одобрен от министерството на образованието.

Кацаров подчерта, че реално ограниченията за влизане в страната, въведени от 1 декември, са по-строги. Известно облекчаване има само по отношение на останалите държави от ЕС. Той е категоричен, че никакво затваряне на границите не може да спре разпространението на коронавируса. Единственото ефективно решение е повече българи да се ваксинират, смята Кацаров.

По думите му  ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер” за деца вероятно ще бъде достъпна в България в началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай