Оборудват метрото с дефибрилатори

Между 8 и 12 души годишно умират в подземната железница след сърдечен удар

Оборудват метрото с дефибрилатори | StandartNews.com

Дефибрилатори от най-ново поколение, които ще бъдат поставени в пет от най-натоварените метростанции в столицата.

Това съобщиха председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев и заместникът му проф. Иво Петров, който е един от най-изтъкнатите кардиолози у нас.

Предложението за закупуване на апаратите предстои да бъде одобрено от общинския съвет в четвъртък, а от февруари догодина те ще бъдат поставени в шкафове на видими, защитени места в метростанциите.

240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е труден, посочи Георгиев. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, НДК, "ЛюлинШ, "Витоша". За работа с дефибрилаторите ще бъде обучена част от персонала на софийското метро.

Най-малко четири хиляди българи годишно загиват поради внезапна сърдечна смърт, обясни проф. Петров. Между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт специално в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, посочи Петров. По думите му многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай