Обновяват клиниката по изгаряния в Пирогов до края на 2019 г.

Правителството отпусна над 4 милиона лева за дооборудване и пълно обновяване на медицинската и немедицинската техника в Клиниката по изгаряния...

Обновяват клиниката по изгаряния в Пирогов до края на 2019 г. | StandartNews.com

До края на 2019 година Клиниката по изгаряния на Спешния институт "Пирогов" ще бъде изцяло обновена, съобщи пред БНР директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Правителството отпусна над 4 милиона лева за дооборудване и пълно обновяване на медицинската и немедицинската техника в Клиниката по изгаряния.

"Шестетажната сграда на Клиниката по изгаряния в "Пирогов" чака обновяване повече от 30 години", посочи директорът на лечебното заведение професор Асен Балтов.

"Тука става дума за цяла сграда, в която влизат отделно четири операционни, операционен блок към него, отделение по детски изгаряния и за възрастни зали. Същевременно една обновена, изцяло с нова апаратура и по нов стандарт, какъвто за момента няма никъде другаде в България, детска реанимация и реанимация за възрастни изгаряния, където се полагат интензивните грижи за пациентите с голям процент изгаряния и дълбоки изгаряния".

"Модерното лечение изисква нов тип архитектура, обзавеждане и апаратура", каза началникът доцент Мая Аргирова.

"След ремонта цялата клиника ще бъде ситуирана на шест етажа – деца, възрастни, приемно-консултативен кабинет, реанимационна част за деца и възрастни, хирургичен операционен блок ще бъдат в един общ корпус с отделна самостоятелна архитектурна визия и ще бъдем компактни, мобилни и много по-лесно ще се обслужват пациентите".

Годишно през клиниката преминават между 3500 и 4000 пациенти с изгаряния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай