Областният управител на Бургас с аргументи против решението за Силистар

Кадър: бТВ

Областният управител на Бургас с аргументи против решението за Силистар | StandartNews.com

Решението на Общинския съвет в Царево за застрояване на 22 декара в местността Силистар, това задание за подробен устройствен план не е предварително съгласувано с РИОСВ, така както повелява Законът за устройство на територията. Това каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков в интервю за бТВ.

По думите му Областна администрация Бургас осъществява контрол по законосъобразност на решенията на Общинския съвет на територията на областта. „За мен е нормално премиерът Борисов като политик да обърне внимание на това, което обществото силно го боли в момента и да даде насоки на своята администрация как да действа" посочи той. Според него Областната администрация в Бургас обръща внимание на всички въпроси, които поставя Областният съвет.

„Премиерът даде указания на Областния управител да действа законосъобразно. „Той ми се обади от главния секретар на Министерския съвет и ми каза да открия какви са нередностите по проекта и ако не отговарят на закона трябва да бъдат спрени," обясни той. По думите му освен от министър-председателя е получил писма от прокуратурата, МРРБ и РИОСВ Бургас. „Лично аз инициирах събиране на група, за да решим проблема във връзка с преминаване," каза областният управител на Бургас.

Според него проблемът може да се реши по два начина. Като се направи парцеларен план, ако територията на е урбанизирана или план за регулация с отчуждаване ако територията е урбанизирана. „Редът, по които е тръгнал Общинският съвет „Царево" е неправилен", изтъкна той. По думите му от Общински съвет имат пропуск в това отношение. Той смята, че в случаите, в които се бърза или има огромен обществен интерес това да се случи или има някакви други причини зад това, а общественият интерес е обратен в случая, защото хората не искат да има застроено вилно селища в местността Силистар. „Преминаването през частни терени е само през този имот, за които оспорихме решението на Общинския съвет" уточни още Чолаков.

На въпрос дали на плажа „Корал" ще има застрояване, той отговори, че не вижда вариант на „Корал "да има строителство. По думите му това решение отново зависи от Общинската администрация. Това, което зависи от мен, аз няма да допусна нито едно закононесъобразно решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай