Няма скок в болничните за първото тримесечие

Стабилен ръст бележат болничните за карантина за коронавируса

Няма скок в болничните за първото тримесечие | StandartNews.com

Въпреки отминалите вълни на сезонен грип и извънредното положение, скок в броя на болничните листове през първото тримесечие на тази година няма, сочат данни на НОИ.

Болничните, по които са направени плащания от януари до края на март, са 835 хил. или с 90 хил. по-малко спрямо първите три месеца на миналата година. Стабилен ръст има при болничните, издавани заради карантина от коронавируса.

В началото на периода те са били под 100, но за около половин месец и малко повече са достигнали 3000, казва Георги Терзийски от НОИ.

С бързи темпове НОИ обработва заявленията за отпускане на обезщетения за безработица. За март отпуснатите са 8300, а само за първите осем дни на април вече са 7000. Скорост набира и електронната услуга за подаване на заявлението: "За целия месец март те са 2760 по електронен път. Всичко това говори, че тази електронна услуга е на път да функционира както  . Потребителят получава входящ номер, код за достъп и интернет адрес. Това именно е и директният начин да се информира за придвижването на преписката", допълни Терзийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай