Няма радиация у нас след взрива в Русия

Към момента няма никакво увеличение на радиационния фон на територията на страната

Няма радиация у нас след взрива в Русия | StandartNews.com

Радиационен облак няма да премине над България, заяви категорично директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. След като в началото на месеца Министерството на отбраната в Русия съобщи са взрив при изпитание на реактивен двигател с течно гориво в Архангелска област, властите у нас успокоиха, че опасност за българското население няма.

Към момента няма никакво увеличение на радиационния фон на територията на страната и в съседните държави. Всеки ден се следи радиационният гамафон в страната, а в това участват редица институции.

„В България пет ведомства отговарят за наблюдение на нивата на гамафона. Това са МВР, Националната автоматизирана информационна система на МОСВ, Института за ядрена безопасност към БАН, Министерство на здравеопазването и АЕЦ „Козлодуй“, обясни Николов.

„Обработката на всички тези данни се извършва от Агенцията за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени повишени нива. Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България“, допълни още шефът на пожарната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай