Няма горене на италиански боклук в Плевен

Боклукът не може да бъде горен за нуждите на ТЕЦ-Плевен - централата работи на газ

Няма горене на италиански боклук в Плевен | StandartNews.com

Купищата боклук, внесен от Италия в депото в Плевен, няма да бъдат използвани за горене в ТЕЦ-Плевен и няма да се депонират в общинското депо за преработка на отпадъци, категоричен е кметът на Плевен Георг Спартански, който даде интервю за бТВ във връзка с откритите 9 000 тона отпадъци, внесени от Италия.

Той успокои хората, че не е възможно боклукът да бъде горен за нуждите на ТЕЦ-Плевен с аргумент, че централата работи на газ. Кметът на Плевен призова да не се спекулира по темата, защото първите информации били още по време на предизборната кампания и се използвали като внушения.

Това, което Георг Спартански е успял да направи, е да изпрати служители на общинския инспекторат, а това, което те направили, са снимки с разрешение на охраната. Градоначалникът на Плевен обаче не знае на какво правно основание РИОСВ е стигнала до извода, че няма проблем с отпадъците.

От своя страна окръжният прокурор на Плевен Таня Савова изтъкна, че дали има престъпление, ще да стане ясно в края на разследването, което започна на 30 декември 2019 г. Към настоящия момент са извършени следствени действия, като от тях са установени видимо нарушени изискванията относно съхранения на отпадъци по Закона за управление на отпадъците.

Видимо било още, че отпадъкът не е пакетиран, а е в разпръснато състояние, в обекта няма ток и вода и машини за преработка на отпадъка. Извикани са на разпит 4 служители от РИОСВ Плевен във връзка с констативните протоколи, че в обекта всичко е наред. През следващите дни ще бъде назначена и още една експертиза, с която да се установи характерът на отпадъците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай