Няма глоби при споделено пътуване

Неоснователни са опасенията на БСП, че това ще засегне споделените пътувания

Няма глоби при споделено пътуване | StandartNews.com

Глоби за споделено пътуване няма да бъдат въвеждани. "Въведохме наказателна отговорност за превоз на пътници , което е сериозен проблем, за който ни сигнализират от асоциацията на превозвачите.

От страна на БСП изказаха опасения, че предложените текстове в Наказателния кодекс не решават така създадения проблем.

Тук трябва да се уточни, че се твърдеше ,че има негативни становища по това предложение от страна на различни институции, но става дума за техни становища по един законопроект по същата тема внесен от представители на нашата парламентарна група зимата тази година.

Това заяви за „Телеграф медиа“ зам.- председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

"Текстът, който предложихме днес е по-различен, в него се предвижда наказателна отговорност от 5 до 10 години за осъществяване на това деяние, но в случая се касае за класифициран състав, когато деянието е осъществено от две или повече лица, които са се сговорили предварително, с използване на преправени документи", каза той.

"Неоснователни са опасенията на БСП, че това ще засегне споделените пътувания, т.е., ако някой родител се уговори с друг такъв децата да бъдат закарани сутрин на училище и за това да се заплати сума за горивото, до колкото не е ясна дефиницията в Закона за автомобилните превози какво е обществен превоз и превоз на пътници", допълни Ципов.

"Има много случаи назад в годините, където даваха за катастрофирали МПС-та в българска регистрация в Западна Европа, където пострадалите лица казваха, че били роднини и са се разбрали да ги превозят до съответната държава.

В случая точно това е нарушението- няма издадено разрешение за такъв превоз и няма сключена застраховка, и каско. По този начина се поставят в риск пътниците и водачите.

За осъществяване на това деяние никой не заплаща данъци или таксите за издаване на съответното разрешение", уточни още Ципов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай