Ново 20. Асен Василев с важна новина за пенсионерите

Ново пояснение кои и при какви условия ще взимат добавките

Ново 20. Асен Василев с важна новина за пенсионерите | StandartNews.com

Пари в бюджета има достатъчно. Така най-вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев отговори днес пред Нова тв, дали държавата може да си позволи всички повишени социални плащания, договорени вече между четирите политически партии в преговорите за правителство - ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Василев внесе яснота и какво ще се случва с пенсиите от Нова година. Както е известно, този месец е последният, в който са планирани добавки от 120 лв. към пенсиите.

Новите управляващи уверяват, че доходите на пенсионерите няма да се намаляват с прекратяването на добавката от Нова година, но до този момент не беше ясно как точно ще стане това.

Днес се разбра, че Василев държи на първоначалния вариант, който бе предложен от служебното правителство с актуализацията на бюджета - увеличение на минималната и на максималната пенсия, преизчисление през стажа на всички пенсии и социална добавка за всеки пенсионер, който остава под линията на бедност (413 лв.)

От Нова година добавки ще има само за тези пенсионери, които след увеличението на пенсиите от 25 декември ще останат под линията на бедност, каза днес Василев.

Те ще получат добавка, която да изравни пенсиите до 413 лв., колкото е линията на бедност за тази година.

"Всички други пенсии ще бъдат вдигнати между 13 и 20% в зависимост от стажа", каза Василев.

Според него след тази промяна няма да остане пенсионер с по-малко пари от това, което е получавал тази година. Сега пенсионерите на минимална пенсия получават 420 лв, което се получава от 300 лева пенсия плюс 120 лева месечна добавка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай