Нови патрулки ни снимат за скорост - ето как да ги познаем

Суперкамерите ще започнат да следят за превишена скорост до няколко дни

Нови патрулки ни снимат за скорост - ето как да ги познаем | StandartNews.com

Пътна полиция прави двойни проверки на над 1500 автомобила за липса на „Гражданска отговорност“. Возилата са били засечени без задължителната застраховка за по-малко от месец от началото на годината досега. Това се е случило с новите суперкамери на КАТ, съобщава „Телеграф“.  

Те са 23 на брой и са монтирани на в патрулки „Киа“. Радарите следят от движение и на място за наличие на полица, издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили.  

В левия долен ъгъл под предния регистрационен номер на всяка от полицейските коли с нови модерни устройства има радарен сензор, който разчита какво пише на всяка табела на возило, което се разминава с кола на КАТ.

На дисплей в купето униформените разбират веднага дали шофьорът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и се издава санкция.  

В над 15 000 от случаите ченгетата получили сигнал, че колата край тях е без „Гражданска отговорност“. При повторна проверка от служителите на Пътна полиция на бюро се оказало, че в 90% от случаите возилата си имат валидна задължителна застраховка.  

„Става въпрос за фирмени коли на държавни институции като МВР, Национална служба „Сигурност“ и големи дружества като мобилни оператори“, уточниха от КАТ. В крайна сметка на около 1500 водачи са били издадени актове за липса на полица и вече са им били изпратени „честитки“ от Пътна полиция.  

Патрулките с модерни устройства вече са засекли две леки коли, обявени за издирване. Едната е била снимана в София, а другата в Стара Загора.  

Суперкамерите ще започнат да следят и за превишена скорост до няколко дни. В момента тази функция е в тестови период.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай