Нови критерии за помощите за деца

Подоходният критерий се вдига на 915 лв.

Нови критерии за помощите за деца | StandartNews.com

Подоходният критерий при отпускането на целева помощ за деца до 14-годишна възраст ще бъде увеличен от 610 лв. на 915 лв. Това съобщи социалният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

915 лв. трябва да е средномесечният доход на член от семейството при кандидатстване за помощта.  Следващата седмица Сачева се прене промяната в Министерски съвет.

"Смятаме да предложим изменения в целевата помощ още следващата седмица в Министерския съвет. Едно от тях е повишаване средномесечния доход на член от семейството при кандидатстване за помощта на 150% от минималната работна заплата и да стигне 915 лв. Предвиждаме още да се взима не средномесечния доход на член от предходния месец, а от времето когато училището е въвело ограничения за обучение", каза Деница Сачева.

Тя уточни, че помощта от 375 лв. е достигнала до 3000 семейства. До 12 ноември са подадени 252 заявления за отпускане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Сачева уточни, че са одобрени 49 заявления, а 113 са отхвърлени поради надвишаване прага на доходите или заради неоснователни мотиви.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай