Нова награда - Почетен меценат на Велико Търново

Ще се дава на всички,осигурили дарения на стойност над 20 минимални заплати

Нова награда  - Почетен меценат на Велико Търново | StandartNews.com

Нова награда – „Почетен меценат на Велико Търново“, която да насърчи покровителите на изкуството и културата, ще бъде учредена в старата столица. Предложението е на общинските съветници Венцислав Спирдонов, Росен Иванов, Нейко Генчев и Жельо Желев и ще бъде гласувано от местния парламент на предстоящата сесия. Наградата няма степени и ще бъде връчвана за изключителни заслуги в меценатската дейност в полза на историческата и духовна столица на България, пише Борба.

Меценатите – физически или юридически лица, ще бъдат оценявани и награждавани за безвъзмездната им материална помощ към индивидуални творци, общински и неправителствени културни организации с нестопанска цел, както и образователни организации, изпълняващи проекти в духовната сфера.

Почетното звание ще се присъжда на меценати приживе и на тези, които с дейността си се грижат за опазване на културното наследство, а осигурените от тях средства за целта са в размер най-малко 20 минимални работни заплати. Ако меценатската дейност се изразява в прехвърляне на собственост, разпореждане с имущество или под формата на работа или предоставяне на услуги в областта на изкуството и културата, тогава стойността на това имущество или работа подлежат на оценка по съответното законодателство. Посочената оценка ще се извършва за сметка на мецената.

Право да номинират получатели на наградата, имат подкрепените творци или организации. Предложенията се подават до Общинския съвет за период от 1 февруари предходната година до 1 февруари на текущата.

Размерът за средствата, използвани от мецената за съхранение на културното наследство или за развитие на културата, изкуството и образованието, ще се оценяват от постоянните комисии по бюджет и финанси и по икономическите въпроси.

Почетното звание се присъжда с решение на Великотърновския общински съвет, като годишно се присъжда само едно.

На почетните меценати се връчват нагръден знак „Почетен меценат на Велико Търново“ и грамота. А на обектите, които са с меценатска подкрепа, ще бъдат поставени специални информационни табели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай