Нейков каза как да се провери пенсията

Има различни варианти и различен брой засегнати

Нейков каза как да се провери пенсията | StandartNews.com

"Възможни са различни варианти за преизчисляване на пенсиите, които може да постигнат различни резултати. При единия вариант ще бъдат засегнати по-малко хора, при другия - малко повече. Възможна е и комбинация от двата варианта. При всички случаи е въпрос на финансови възможности, коментира пред Дир.бг Иван Нейков.

"Вечната теза, която се лансира е, че няма пари, а сега пандемията доказа, че пари има. Горе-долу половината от парите, които са необходими за едно такова осъвременяване, всъщност ги дадохме като социално подпомагане.

Чисто управленски е добър ход да се използва инструментът на осъвременяването, с който да бъде продължено това, което се правеше с тази добавка от 50 лева.

Нека експертите на НОИ да довършат тези механизми, които в момента се подготвят. Тогава в рамките на едно широко обсъждане да се реши кой от вариантите да бъде приложен.

Разбира се, трябва да знаем, че първо, няма всички хора да бъдат засегнати. Става дума преди всичко за пенсии от предишни години, а не от последните години. Те ще бъдат коригирани.

В момента швейцарското правило е годишният коректор на размера на пенсията, който включва в себе си и плюсове и минуси. Плюс е годишното увеличаване на средния осигурителен доход, а минусът е размерът на инфлацията.

По този начин всяка година се постига един сравнително балансиран коректив. Има си разбира се трески за дялане, но в момента по-добро нямаме.

Моят съвет е всеки, на който му предстои пенсия да потърси информация и от капиталовия си фонд и от НОИ при различните варианти, каква пенсия ще получи. Трябва да му отговорят и двете институции и тогава човек ще има информацията, за да направи своя избор+, каза Иван Нейков..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай