Нено Димов: Рим и Париж са по-замърсени от София

Столицата е на 20-то място по вреден въздух, заяви министърът на околната среда и водите

Нено Димов: Рим и Париж  са по-замърсени от София | StandartNews.com

Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен, заяви министърът на екологията Нено Димов по Канал 3 по повод информацията, че дишаме от 3 до 5 пъти по-мръсен въздух от допустимото.

Рим и Париж са по-замърсени от София. тя е след 20-то място в антикласацията за големите градове, каза още министърът.

Това не трябва да ни успокоява, защото въпросът е, че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици, добави Димов.-

 Домашното отопление използва голямо количество въглища, има обаче вече изпратена наредба за ограничение на сяра и пепел във въглищата, която я чакаме като потвърждение от Брюксел. Тя въвежда изисквания в количеството им за употреба за бита. През миналата година сключихме със 7 общини договори за подмяна на инсталациите, сподели той.

Има и добри примери - Сливен, това е един от градовете, който покри изискванията за фини прахови частициу каза още министърът.

 Водите се управляват от много институции. Ние следим 52 язовира, 12 са за питейно водоснабдяване. В Перник основният проблем са огромните течове. Там дебитът е малък. Имало е и отклоняване. Водата се увеличи, но в последните дни пак намаля, сигурно защото водата е замръзнала. Дългосрочното решение е намаляване на течовете, това е проблем и за голям част от страната, коментира министър Димов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай